Jest tu wszystko co możemy znaleźć na bazarkach w swoich okolicach, żadnych wymyślnych składników, sama prostota, czyli:
- dowolna chrupiąca sałata,
- ogórki gruntowe,
- szczypiorek,
- odrobina koperku,
- opcjonalnie ogórek małosolny i rzodkiewki,
- mleko lub śmietana kokosowa.
Sałatę należy porwać na drobniejsze kawałki. Jeśli sałata należy do rodzaju chrupkich (rzymska, endywia) można ją także pokroić nożem. Inne odmiany mogą stracić przez to fason. Ogórki szatkujemy na mandolinie lub siekamy na cienkie plasterki. Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Całość mieszamy w dużej misce. W roli sosu najlepiej sprawdzi się śmietana kokosowa albo wierzchnia część niemieszanego mleka kokosowego (wtedy woda zostaje na dole puszki, a śmietana zbiera się z wierzchu). Odrobina soli nie zaszkodzi, a i sok z cytryny sprawdzi się wyśmienicie dodając jeszcze więcej świeżości.
Super przepis :) zrobię dziś taką surówkę do obiadu :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń