Poniższy przepis pochodzi z książki „Roots” Diane Morgan, która zagościła u mnie w Mikołajki i jestem absolutnie zachwycona treścią oraz przepisami na wykorzystanie bulw oraz warzyw korzeniowych. Pewnie wiele z nich wypróbuję, ale tym razem głos zabiera pieczony topinambur z cytryną, rozmarynem i czosnkiem.

Składniki:
- 500 g topinambura (pokrojonego w plastry o grubości 5 mm),
 
- 1 cytryna (sparzona i pokrojona w plastry),
 
- 5-6 ząbków czosnku (obranych, ale w całości),
 
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego,
 
- 2 łyżeczki rozmarynu,
 
- sól/pieprz do smaku.
 
Przygotowanie
jest bardzo proste – wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy po czym
wykładamy do naczynia żaroodpornego. Cytrynę pokroiłam ze skórą, ale można ją
obrać. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut (a tak naprawdę
do miękkości topinambura). Sprawdzamy to wbijając w niego nóż – powinien dać
się gładko wbić.
Jest
to wspaniały dodatek do obiadu lub osobna porcja warzyw. Cytryna się pięknie
karmelizuje, jest zarazem słodka i kwaśna a czosnek mięciutki i rozpływający
się w ustach. 




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz