czwartek, 12 listopada 2015

Kapusta z mleczkiem kokosowym

Z tym przepisem zwlekałam kilka dni, bo cały czas coś. A to ładna pogoda, a to brak czasu, a to zbyt kreatywna głowa i zamiast usiąść i stworzyć posta to wymyślam sobie cały czas nowe zadania. Korzystając więc z wolnych 30 minut dzielę się z Wami przepisem, który ostatnio zdominował nasze talerze. Okazało się bowiem, że takie połączenie jest bardzo fajne i nudna dotąd biała kapusta nabiera kolorów.

Wielu z Was wie, że kuchnia tajska należy do moich ulubionych, a więc mleko kokosowe i kolendra zagościły na stałe w mojej kuchni. Nie przesadzam, ale próbuję przerabiać niektóre rzeczy na sposób tajski, o czym mogliście się już przekonać w poście o rosole, zupie kokosowej czy super słodkim deserze z bananów. Nie będzie to więc zaskoczeniem, że i kapustę przerobiłam w podobny sposób. Dodatek mleka kokosowego sprawia, że łagodnieje kapuściany smak kapusty, a kolendra nadaje jej niesamowitej świeżości. Jeśli więc znudziła Wam się tradycyjna kapusta z koperkiem to zajrzyjcie dalej.



Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 200-250 ml mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej,
  • pęczek świeżej kolendry lub 2-3 łyżki suszonych/mrożonych liści,
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego,
  • sól do smaku.
Cebulę obieramy, siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Kapustę myjemy i siekamy i po trochu dodajemy do cebuli. Solimy i dusimy aż kapusta puści soki i zmięknie. Dodajemy kolejne porcje kapusty, aż wrzucimy całość. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i kolendrę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...