czwartek, 23 czerwca 2016

Placuszki z truskawkami i śmietaną

Sezon truskawkowy należy bezdyskusyjnie wykorzystać, bo nie jest długi. Z biegiem czasu wydaje mi się, że wiosna i lato trwają u nas zdecydowanie zbyt krótko. Nie mówię tak ze względu na pogodę, a raczej na fakt, że warzywa i owoce tak szybko przemijają. I każdego roku staram się nasycić tymi smakami a i tak praktycznie zawsze stwierdzam, że mi się to nie udało i obiecuję sobie poprawę na kolejny sezon. Z drugiej strony podoba mi się ta zmienność roślinna jak i pogodowa, to wyczekiwanie na pierwsze nowalijki, potem truskawki, maliny czereśnie i dynie. Ma to swój urok. W tym roku nowalijki mamy już za sobą i jesteśmy w środku sezonu truskawkowego. Czemu więc nie zrobić lekkich placuszków z truskawkami i śmietaną?


Założę się, że niemal każdy na protokole próbował już zrobić placuszki, czy naleśniki. Mąki bezglutenowe, owszem, nie są aż tak elastyczne, ale nie oznacza to, że niewiele można z nich zrobić. Wręcz przeciwnie. Nadają się zarówno do wypieków, jak i do zagęszczania sosów. Moimi ulubionymi są platanowa i kasztanowa. Kasztanowa jest lekkostrawna, ma słodki posmak więc do placków na słodko sprawdzi się idealnie. Platanowa będzie mąką, którą można zastosować do placków z sosami na słono lub mięsnymi. To już kwestia gustu.

Placki z mąki kasztanowej są delikatniejsze, lżejsze, natomiast te z mąki platanowej mają bardziej zbitą strukturę.

Placki z mąki kasztanowej (na 4 sztuki):
  • 2 łyżki mąki kasztanowej,
  • 2 łyżki wody.

Wymieszaną masę rozlewamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron.

Placki z mąki platanowej (na 4 sztuki):
  • 2 łyżki mąki platanowej,
  • 4 łyżki wody.
Do tytułowych placuszków używam lekko ubitej śmietany kokosowej. Aby to się udało należy ją wcześniej wsadzić nawet na dobę do lodówki, a potem ubić mikserem lub ręcznie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...