środa, 17 lutego 2016

Napój marchwiowo-imbirowy

Imbir pochodzi prawdopodobnie z północno-wschodnich Indii lub południowych Chin i zyskał popularność w tropikalnej Azji już w czasach starożytnych. Jako jedna z pierwszych i wysoko ceniona przyprawa powędrował Jedwabnym Szlakiem z Chin do Europy. I mimo, że był znany już starożytnym Grekom i Rzymianom oraz dostępny niemal w całej Europie, to popularność zyskał dopiero w średniowieczu, kiedy stał się drugą najbardziej pożądaną przyprawą zaraz po pieprzu. Portugalczycy zabrali imbir na zachodnie wybrzeże Afryki w XV wieku, a Hiszpanie pokazali go Nowemu Światu wiek później, zabierając go na Jamajkę i do Meksyku. Do końca XVI wieku Jamajka eksportowała całe statki imbiru do Hiszpanii.



Dziś to Indie i Chiny wiodą prym w globalnej produkcji tego tropikalnego kłącza, które jest używane do różnych rodzajów ciastek, herbatników, ciast i innych słodkości na całym świecie. Jest także używany w produkcji ekstraktów, olejów, herbat, napojów gazowanych, likierów, piwa, a także brandy. Zostało udowodnione, że redukuje objawy zwykłego przeziębienia oraz zmniejsza nudności w chorobie morskiej i przy chemioterapii.

Imbir jest bogaty w potas, ale ponieważ jest używany w niewielkich ilościach, profity wynikające  z tego faktu wydają się być ograniczone.

Wybierając imbir w sklepie lub na targu należy zwracać uwagę na jego jędrność i gładką skórę. Jeśli mamy wątpliwości co do jego świeżości można ułamać fragment i zwrócić uwagę, czy po przełamaniu wystają z niego „włoski”. Im więcej, tym gorzej. Jeśli tylko kilka to trafił się świeży okaz.

Najlepiej przechowywać kłącze w lodówce, w plastikowej torbie, uprzednio owinięte ręcznikiem papierowym. W takiej postaci powinien wytrzymać od 3 do 4 tygodni. Jeśli pojawią się na nim punkty pleśni wystarczy je tylko odciąć, wymienić papierowy ręcznik i używać pozostałej części. Aby dłużej utrzymać świeżość imbiru wystarczy pokroić go w plastry i zamrozić – powinien wytrzymać do dwóch miesięcy, choć prawdopodobnie straci swoją jędrność.

Imbir może być spożywany surowy, marynowany, konserwowany w syropie, kandyzowany lub ugotowany, a także suszony i sproszkowany. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni zwłaszcza, że zmniejsza stany zapalne i dlatego powinien być spożywany często. Można dodawać go do herbaty, do rosołu lub miksować w koktajlach.

Składniki:
  • 1 marchewka,
  • 1/2 pomarańczy,
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • laska selera naciowego, 
  • ok. 300 ml wody, mleka kokosowego KOKO lub z puszki.
Wszystko wystarczy dokładnie zmiksować i gotowe!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...