czwartek, 17 grudnia 2015

Pierniczki

Wielkimi krokami zbliżają się święta, dom powoli zaczyna pachnieć pomarańczami, barszczem czerwonym i grzybami. Dla mnie jest to jedyny czas w roku, który powoduje u mnie pewnego rodzaju zadumę i żal, że nie będę mogła przeżyć świąt w pełni, czyli cieszyć się tymi wszystkimi pysznościami, które przygotuje moja babcia. To jedyny czas w roku, kiedy dieta staje się dla mnie ciężarem i aż żal odmawiać przy wigilijnym stole. Pocieszającym, a jednocześnie smutnym jest to, że nawet ten jeden raz, jeden wieczór zakazanego jedzenia, może być katastrofalny w skutkach. Nie chcę spędzić świąt w bólu i skręcie kiszek, więc kolejny raz, z ciężkim sercem grzecznie podziękuję i po raz kolejny wytłumaczę dlaczego. 

Nie mam zamiaru jednak umierać z głodu. U mnie w domu zagości na pewno bigos, pieczona kaczka, inulinki kokosowe i pierniczki. Na te ostatnie czekam z niecierpliwością, bo jest to pierwszy raz i pierwsze święta, kiedy mogę powiedzieć, że się udały. 

Składniki na jedną blachę:
  • 1/2 szkl. mąki kokosowej,
  • 1/2 szkl. mąki bananowej,
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego,
  • 1/2 zielonego plantana,
  • 1/4-1/3 szkl. wody,
  • 1/4 szkl. roztopionego oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków (jeśli dobrze tolerowane),
  • szczypta soli.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C (grzanie góra+dół). Sypkie składniki mieszamy razem w misce. Olej, wodę i plantana miksujemy na gładką masę. Łączymy mokre składniki z suchymi i zagniatamy masę. Musi być dość zwarta, odchodzić od palców i miski. Następnie wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, a nawet odrobinę cieniej i wykrawamy pierniczki. Im cieńsze tym będą twardsze, Należy je ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.


Tak przygotowaną blachę wkładamy do piekarnika na 20-25 minut, aż się lekko zrumienią. Pozostawiamy do ostygnięcia.


A Wy jak sobie radzicie ze świętami? Może pomożecie mi lepiej je przetrwać?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...