czwartek, 29 października 2015

Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym

Jesień i zima są ewidentnie czasem na rozgrzewające, kremowe zupy. Kubek tak pożywnego kremu rano lub po dlugim spacerze jest dla mnie niczym comford food – prosty w przygotowaniu, przywołujący wspomnienia gęstych i pełnych smaku zup z dzieciństwa. Dziś krótko i na temat – krem marchewkowy z trawą cytrynową i imbirem!




Składniki:
  • ok. 2l bulionu,
  • 5-6 marchewek,
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • laska trawy cytrynowej,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego.


Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrany i pokrojony imbir oraz rozgniecioną i posiekaną trawę cytrynową. Po około 2 minutach dodajemy obrane i pokrojone marchewki. Podmsażamy około 5 minut i zalewmy bulionem. Gotujemy aż do miękkości marchewek, dodajemy mleko kokosowe i blendujemy na gładki krem.
Można podawać z liścimy świeżej lub suszonej kolendry.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...