poniedziałek, 19 października 2015

Krem buraczano-kokosowy

Krem z buraczków, w jego najprostszej postaci, nie należy do zup, na punkcie których można oszaleć. Owszem, jest pożywny i słodkawy, ale zupełnie nie jest sexy. Natomiast ten z dodatkiem mleka kokosowego to już zupełnie inna bajka. Buraki w jego towarzystwie nabierają wyjątkowej głębi. Jest jednak kruczek w tym przepisie, a mianowicie – proporcja buraków, a w zasadzie kremu z buraków, do samego mleka kokosowego. Jeśli dodamy go zbyt mało otrzymamy, nadal dobry, ale jednak krem z buraków. Jeśli dodamy go zbyt dużo zabijemy głównego bohatera. Jak więc zrobić ten idealny?


Składniki:

  • 1-1,2 litra bulionu,
  • 2-3 duże buraki, najlepiej podłużne (są bardziej słodkie),
  • 250 ml mleka kokosowego (pełnotłustego).
Przede wszystkim buraki należy wyszorować, odciąć końce, zawinąć dokładnie w folię aluminiową, położyć na blachę i upiec w piekarniku. Potrzeba im ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 C. Blacha jest potrzebna po to, aby sok z buraków, który w trakcie pieczenia wycieka, nie ubrudził nam dna piekarnika. Zostawić do wystygnięcia.

Bulion podgrzać, dodać mleczko kokosowe i zblendować z burakami. Dosolić do smaku.

Ja zawsze piekę więcej buraków, gdybym w procesie blendowania stwierdziła, że jednak jest ich zbyt mało. Dodatkowo, dodaję je stopniowo, aby krem nie wyszedł zbyt gęsty.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...