Składniki (na keksówkę 23x13 cm):
- 180-200g buraka (upieczonego lub ugotowanego)
- 1 plantan (nie musi być zielony; ok. 180-200g),
- 1/3 szklanki mąki kokosowej,
- 1/4 szklanki mąki bananowej,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/3 szklanki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek,
- 1/3 szklanki mleka kokosowego KOKO,
- 1/4 szklanki gorącej wody,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 2 łyżki karobu*,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 garści borówek/jagód/aronii.
*Karob jest strączkiem i nie powinien być wprowadzony na stałe w diecie autoimmunologicznej. W takim wypadku lepiej zastąpić go kawą z cykorii.
Buraka pieczemy w 200 stopniach przez 40 min lub gotujemy do miękkości. Wkładamy razem z plantanem, olejem, mlekiem i żelatyną rozpuszczoną w wodzie do blendera i miksujemy na gładki krem. W misce łączymy suche składniki i wlewamy do nich masę buraczaną. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy w 180 C przez 50 minut z termoobiegiem. Jeśli po tym czasie patyczek włożony w ciasto wychodzi suchy nasz wypiek jest gotowy. Zostawiamy jeszcze 10 minut w uchylonym piekarniku i zostawiamy do przestygnięcia. Kroimy dopiero jak wystygnie!
Witaj..
OdpowiedzUsuńMogę czymś zastąpić tego plantana??? Nie mam do niego dostępu..niestety. Natomiast koszty przesyłki z Wa-wy na Śląsk przerastaja mnie.
Pozdrawiam:)))
Mąką kasztanową chyba najlepiej, ale nie wiem w jakiej proporcji. Około 1/3 szklanki powinna wystarczyć.
UsuńCzy można się obyć bez mąki bananowej w tym przepisie? Boję się, że sama mąka kokosowa jakoś nie utrzyma konsystencji choć przyznam, że niewielkie jest moje doświadczenie w tym temacie... Rety jak ja Ci dziękuję za tego bloga!!!
OdpowiedzUsuńHej, nie utrzyma, jest zbyt wilgotna. Mąka bananowa osusza konsystencję.
Usuń