czwartek, 4 czerwca 2015

Cytrynowy „sernik” z galaretką jagodową

W końcu dopracowałam formułę, która mnie satysfakcjonuje zarówno pod względem smaku jak i konsystencji masy głównej. Przepis ten należy raczej do prostych w wykonaniu, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu z racji na tężenie obu warstw. Moja wariacja wynikła z chęci pokazania kontrastu między masą ze słodkich ziemniaków a galaretką, ale zachęcam do testowania swoich własnych kombinacji, zwłaszcza, że sezon na owoce jagodowe dopiero się zaczyna.
Panie i Panowie oto sernik ze słodkich ziemniaków.

Całość jest przeliczona na tortownicę o średnicy 12 cm, więc jeśli nie posiadacie tak małej, lub chcecie zrobić więcej to od razu sugeruję podwoić/potroić proporcjonalnie składniki.

Masa „sernikowa”:
  • 200g batatów,
  • 150g mleka kokosowego,
  • 4 daktyle*,
  • 3 plastry skórki cytrynowej,
  • sok z całej cytryny,
  • 2 łyżeczki żelatyny lub agar agar,
  • 20g rodzynek (uprzednio namoczonych w gorącej wodzie)*.

Galaretka:
  • 3-4 łyżki mrożonych jagód,
  • 50g naturalnego soku jabłkowego bez dodatku cukru lub wody**,
  • łyżeczka lawendy,
  • 1/2 łyżeczki żelatyny lub agar agar.
Zaczynamy od upieczenia ziemniaka/ziemniaków w łupinie (zawiniętego w folię aluminiową) w temperaturze 200°C przez około godzinę. Najlepiej sprawdzić miękkość ziemniaka nożem – jeśli wchodzi gładko, jest gotowy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcie – można przygotować go dzień wcześniej. 

Bataty obieramy z łupiny, przekładamy do blendera wraz ze skórką z cytryny i sokiem cytrynowym.

Mleko kokosowe podgrzewamy w garnku z daktylami i miksujemy na gładką masę, dodajemy żelatynę lub agar, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia substancji żelującej i miksujemy na gładko z ziemniakami. Przekładamy do oddzielnej miski i mieszamy z rodzynkami, odsączonymi z wody.

Przekładamy do tortownicy, którą można, w razie obaw o wyjęcie sernika, wyłożyć folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Do tego czasu masa powinna nieco stężeć.

Galaretkę przygotowuje się w mgnieniu oka, więc można to zrobić jak uznamy, że masa z e słodkich ziemniaków odpowiednio stężała. W tym celu owoce podgrzewamy w soku lub wodzie, dodajemy lawendę i żelatynę i dokładnie mieszamy. Jeśli galaretkę przygotowujemy ze świeżych owoców to część z nich można zmiksować z wodą, a część wyłożyć na masę z batatów dla ozdoby i zalać galaretką. 
Tak przygotowaną galaretkę, gdy odrobinę przestygnie, wylewamy na masę z batatów i zostawiamy do stężenia. Najlepiej na kilka/kilkanaście godzin.

*w I etapie diety suszone owoce zastąpić cukrem kokosowym,
**wyeliminować w przypadku protokołu autoimmunologicznego.


Sernik nie jest przesadnie słodki, a zimna masa traci na smaku, więc jeśli w trakcie przygotowania stwierdzacie, że czegoś jest zbyt mało to lepiej dodać niż jeść mdły sernik.

Mój jest mini serniczkiem, więc porcyjki są mini. Poniżej przeliczenie na jedną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...