poniedziałek, 15 czerwca 2015

Mus karobowy z pestkami granatu

Przepis na mus czekoladowy na bazie awokado zna już dziś prawie każdy. Wielbiciele zdrowego odżywiania oszaleli na jego punkcie. Połączenie zdrowego tłuszczu z odrobiną kakao lub czekolady z dodatkiem suszonych owoców przysporzyło mu wielu fanów. Zwłaszcza, że jest naprawdę prosty w wykonaniu, w związku z czym nie tracimy czasu na jego przygotowanie. W dzisiejszym świecie, kiedy wszystko musimy mieć na już, natychmiast, jest idealnym rozwiązaniem. Mój przepis nie zawiera ani czekolady, ani banana (dla słodkości), więc co zawiera? Oczywiście karob w połączeniu z pomarańczą, ale to nie wszystko!


Składniki (na 2 porcje):
  • 1,5 bardzo dojrzałego awokado,
  • 4 mrożone śliwki (w sezonie świeże) – bez rozmrażania,
  • 4 daktyle*,
  • 3 łyżki karobu (w przypadku protokołu autoimmunologicznego zastąpić kawą z cykorii),
  • 1/2 pomarańczy (obranej ze skóry)+plaster skórki pomarańczowej,
  • 80g mleka kokosowego KOKO,
  • pestki z 1 granatu,
  • ok. 10 kostek lodu (można pominąć, jeśli nie chcemy wersji lodowej).

Wszystkie składniki (oprócz granatu) przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli nie zależy nam na wersji lodowej można rozmrozić całkowicie śliwki i nie dodawać lodu. Deser podajemy posypany pestkami granatu.

*suszone owoce powinny być wyeliminowane w I etapie diety, można zastąpić cukrem kokosowym.





 Poniżej przeliczenie na porcję dla jednej osoby:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...