- 1/2 awokado,
- 1/2 banana,
- 3-4 daktyle (namoczone w niewielkiej ilości gorącej wody)*,
- 50-100g mleka kokosowego KOKO,
- 3-4 różyczki kalafiora mrożonego (w sumie ok. 120-150g)**,
- 4-5 kostek lodu,
- sok z dwóch plastrów pomarańczy (można dodać plastry pomarańczy w całości, bez skóry),
- 3 plastry skórki pomarańczowej (uprzednio wyszorowanej i sparzonej),
- 2 łyżeczki cynamonu.
Kalafiora wyjąć z zamrażarki ok. 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania deseru. Najlepiej jeśli wszystkie składniki będą wyjęte wprost z lodówki. Do blendera wrzucamy najpierw składniki miękkie a na samym końcu kalafiora i kostki lodu. Daktyle dodajemy wraz z wodą, w której się moczyły. Proponuję dodać na samym początku mniejszą ilość mleka kokosowego i w razie konieczności regulować konsystencję tym, co pozostało.
Całość należy zblendować na gładką konsystencję. Podawać od razu po przygotowaniu.
*w I etapie diety daktyle zastąpić cukrem kokosowym lub ksylitolem,
**w przypadku chorób tarczycy kalafiora najpierw ugotować, następnie zamrozić.
*w I etapie diety daktyle zastąpić cukrem kokosowym lub ksylitolem,
**w przypadku chorób tarczycy kalafiora najpierw ugotować, następnie zamrozić.
A w Dniu Dziecka życzę tylko korzystnych wyników badań! Niech choroby autoimmunologiczne pójdą precz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz