środa, 27 maja 2015

Krem z pieczonych szparagów

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko – czasem miesiąc, czasem trochę dłużej, ale jeśli nie zorientujemy się w porę to możemy go łatwo przegapić. Ze stratą dla nas, niestety. O ich właściwościach pisałam już co nieco tu, dlatego gorąco namawiam, aby skorzystać z ich dobrodziejstw. Nie wszyscy lubią szparagi, tak jak moja mama i do niedawna mąż, ale możliwości podania ich są nieograniczone. Dziś zaproponuję lekki krem z chipsami szałwiowymi. U mnie w domu otrzymał miano: pyszny. Spróbujecie?


Składniki (na 3 szklanki/kubki):

  • 900g zielonych szparagów (waga bez odłamanych końcówek),
  • 250-300 ml wywaru drobiowego lub warzywnego,
  • 200 ml wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 mała pietruszka lub pasternak.

Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki (wyginając w jedną stronę – będą łamać się w odpowiednim miejscu). Czosnek w łupinkach wykładamy na papier do pieczenia, obok szparagów i marchewki z pietruszką pokrojonych w plastry. Skrapiamy oliwą lub olejem kokosowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W międzyczasie podgrzewamy wcześniej przygotowany wywar. Upieczone warzywa wsadzamy do wywaru, pamiętając, aby czosnek obrać z łupin. Zaczynamy blendować. Konsystencję regulujemy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby dosalamy.

W tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobinką oleju kokosowego. Wrzucamy listki szałwi i smażymy do momentu aż będą chrupkie.

Krem podajemy obsypany szałwią.


Poniżej makroskładniki dla jednej porcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...