Składniki (na 3 szklanki/kubki):
- 900g zielonych szparagów (waga bez odłamanych końcówek),
- 250-300 ml wywaru drobiowego lub warzywnego,
- 200 ml wody,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 mała marchewka,
- 1 mała pietruszka lub pasternak.
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki (wyginając w jedną stronę – będą łamać się w odpowiednim miejscu). Czosnek w łupinkach wykładamy na papier do pieczenia, obok szparagów i marchewki z pietruszką pokrojonych w plastry. Skrapiamy oliwą lub olejem kokosowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W międzyczasie podgrzewamy wcześniej przygotowany wywar. Upieczone warzywa wsadzamy do wywaru, pamiętając, aby czosnek obrać z łupin. Zaczynamy blendować. Konsystencję regulujemy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby dosalamy.
W tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobinką oleju kokosowego. Wrzucamy listki szałwi i smażymy do momentu aż będą chrupkie.
Krem podajemy obsypany szałwią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz