Składniki:
- dwie puszki pełnotłustego mleka kokosowego (każda po 400 ml),
- bakterie probiotyczne Vital Natural (do kupienia tu) – 1 saszetka.
Przygotowaniu trzeba poświęcić czas. Najlepiej robić to wieczorem, bo jogurt po 8 godzinach trzeba wstawić do lodówki.
Jeśli w naszej puszce śmietana oddziela się od wody kokosowej, to najlepiej tą wodę zlać do szklanki a wykorzystać samą śmietanę kokosową. Jedną puszkę mleka kokosowego zagotowałam i dodałam do niej drugą (prosto z lodówki). Chodzi o to, aby nasze mleko miało temperaturę ok. 40-42 stopni. Jeśli mamy termometr to będzie łatwiej, jeśli nie to po zmieszaniu mlek najlepiej odczekać jeszcze ok. 10 minut. Następnie dodajemy całą saszetkę bakterii, dokładnie mieszamy i wlewamy do wcześniej wyparzonego słoika. Słoik przenosimy w ciepłe miejsce, najlepiej pod kaloryfer i zostawiamy na ok. 8 godzin (u mnie to było 10). Następnie wkładamy do lodówki do dojrzewania na ok. 24 godziny. Po tym czasie jogurt jest gotowy.
Mój nie ma konsystencji jogurtowej, bardziej kefirową, ale mnie to nie przeszkadza. Ważne to co w środku. Taki jogurt można przechowywać kilka dni a jego resztki wykorzystać do zrobienia kolejnej porcji.
Musi byc mleko z puszki? Moze byc mleczko koko np fairy free?
OdpowiedzUsuńSuuuuper przepisy... totalnie w moim stylu :)
Wydaje mi się, że z mlekiem KOKO nie zadziała, bo to w większości woda, chociaż nie próbowałam. Moim zdaniem mleko musi być pełnotłuste, aby uzyskać dobrą konsystencję.
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa:) Powodzenia!
Dzieki za pomoc. A ktory zestaw bakterii radzisz kupic? Zamierzam robic dla 3 osobowej rodzinki, z czego moj syn moze wszamac okolo 300 ml jogurtu dziennie :)
OdpowiedzUsuńBakterie probiotyczne Vital Natural - tak jak w poście powyżej. Nie zawierają one alergenów, a przede wszystkim laktozy, która jest obecna chyba we wszystkich bakteriach jogurtowych dostępnych na rynku.
OdpowiedzUsuń