środa, 28 stycznia 2015

Siekana à la granola

Wraz z nadejściem nowego etapu w diecie, w moim przypadku było to zrobienie jogurtu kokosowego, przypomniał mi się smak domowej granoli – słodkiej od rodzynek, chrupkiej od orzechów i o cynamonowo-korzennej nucie. Tylko jak tu zrobić granolę skoro nie mam do wyboru żadnych ziaren? Na pomysł wpadłam dziś rano i od razu postanowiłam go wypróbować. Posłużyły mi do tego przede wszystkim słodkie ziemniaki i wiórki kokosowe.


Skoro słodkie ziemniaki można upiec na chrupko to może uda się chociaż przybliżyć do już dawno zapomnianego smaku. Ja w swojej „granoli” użyłam także dyni i marchewki (żeby przemycić jakieś warzywa również w śniadaniu), ale z powodzeniem można je pominąć i zrobić wersję podstawową.

Składniki:

  • 200 g słodkich ziemniaków,
  • 100 g dyni (najlepiej takiej o suchym miąższu),
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka rodzynek (mogą być też żurawiny lub mix dowolnych suszonych owoców)*,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • szczypta cukru kokosowego.

Na początku nastawić piekarnik na termoobieg i temperaturę 210°C. Ziemniaki, marchewkę, dynię i jabłko (każde z nich osobno) należy rozdrobnić w blenderze tak, aby zbliżyły się do wielkości wiórków kokosowych. Może nie na miazgę, bo nic z tego nie wyjdzie, ale im drobniej nam się uda tym lepiej. Posiekane warzywa i owoce przełożyć do miski. Dodać wiórki, suszone owoce i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 

Gotową mieszankę wykładamy na pergamin tak, aby leżała dość luźno i płasko. W razie potrzeby można użyć dwóch blach. Chodzi o to, aby wszystko równomiernie się suszyło, a nie gotowało. Zostawiamy w piekarniku na 20 minut co 4-5 minut mieszając, jeśli jest taka potrzeba. Podawać z łyżką jogurtu kokosowego.

Wersja podstawowa, składająca się z samych ziemniaków i wiórków z przyprawami, będzie na pewno bardziej chrupka, więc można spróbować zjeść ją z mlekiem kokosowym na zimno lub ciepło.

*w I etapie diety suszone owoce eliminujemy ze względu na zbyt dużą zawartość cukru. Można dodać jeśli zostaną na stałe wprowadzone do jadłospisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...