poniedziałek, 8 grudnia 2014

Bulwa yam w musie z lawendą

Mój bohater tym razem w duecie z lawendą i rozgrzewającym musem gruszkowo-jabłkowym.

Jest to wyjątkowo słodkie śniadanie za sprawą gruszki, rozgrzewające dzięki imbirowi i lawendzie, ale także bardzo sycące, bo głównym składnikiem jest bulwa yam.
W tym wypadku należy uważać z lawendą, gdyż jest przyprawą, która może wszystko zdominować i przytłoczyć. Jeśli dodamy jej zbyt dużo to może się okazać, że całość nie będzie nadawać się do zjedzenia. Dlatego lawendę warto stopniować. Smacznego!

Składniki:
  • 300 g bulwy yam (bez skóry)
  • 1 dojrzała gruszka (średnia, ok. 180 g)
  • 1 niewielkie jabłko (ok. 145 g)
  • 150 g mleka kokosowego KOKO
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • dwie szczypty suszonej lawendy ekologicznej
  • szczypta soli (ja dodałam własnoręcznie robionej soli lawendowej)

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 210 stopni (gril góra i dół + termoobieg). W międzyczasie obraną i umytą bulwę kroimy na mniejsze kawałki – forma i kształt dowolne. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy do niego yam (na kratkę wyłożoną papierem do wypieków lub do formy z powłoką nieprzywierającą), ustawiając czas na 20 minut.

Następnie do garnka wlewamy mleko, dodajemy pokrojoną gruszkę, jabłko i imbir. Dusimy kilkanaście minut aż owoce zmiękną. Blendujemy i zostawiamy na wyłączonym palniku. Na tym etapie dodajemy lawendę i odrobinę soli. Na sam koniec do garnka wkładamy upieczoną bulwę i wszystko mieszamy.

Mus podawany na ciepło wspaniale rozgrzewa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...