Składniki:
- pół dojrzałego awokado
- pół pęczka natki pietruszki (u mnie karbowanej, ale każda będzie dobra)
- pół zielonego ogórka
- woda do rozrzedzenia konsystencji
- szczypta soli
Przygotowanie:
Awokado przekrajamy na pół, pestkę zostawiamy w połówce, której nie używamy (pozwala to na zachowanie świeżości i koloru), wydrążamy i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy blendować koktajl. Ogórek (wcześniej umyty) obieramy ze skóry i wrzucamy do awokado. Następnie dodajemy umytą natkę pietruszki wraz z łodyżkami i odrobinę wody. Blendujemy, sprawdzając konsystencję – jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej wody. Jeśli przez przypadek koktajl zrobi się zbyt rzadki można go uratować dodając więcej awokado. Na koniec doprawiamy szczyptą soli.
świetny przepis, natchnął mnie do zmodyfikowania mojego koktajlu owocowego i też wyszedł całkiem fajny: truskawki (ok 150g), banan, awokado, niewielki kawałek ogórka (ok 4 cm długości), roszponka i pół szklanki mleka kokosowego. O dziwo smak czułam głównie banana a za to ile rzeczy przemyconych w jednym posiłku ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda w koktajlach można przemycić wiele dobrego, zwłaszcza warzywa liściaste (sałaty) lub zioła w dużych ilościach:) A Twojego koktajlu też spróbuję, brzmi super pysznie!
OdpowiedzUsuń