poniedziałek, 8 grudnia 2014

Koktajl z pietruszką

Ten koktajl jest idealny jako lekka przekąska. Jak łatwo się domyślić po kolorze jego bazą jest awokado, które nadaje mu kremowej konsystencji i sprawia, że jest bardziej sycący. Moja wersja nie jest odkrywcza, ale dzięki niej zapewniam sobie kolejną porcję warzyw i zdrowych naturalnych tłuszczy.


Składniki:

  • pół dojrzałego awokado
  • pół pęczka natki pietruszki (u mnie karbowanej, ale każda będzie dobra)
  • pół zielonego ogórka
  • woda do rozrzedzenia konsystencji
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Awokado przekrajamy na pół, pestkę zostawiamy w połówce, której nie używamy (pozwala to na zachowanie świeżości i koloru), wydrążamy i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy blendować koktajl. Ogórek (wcześniej umyty) obieramy ze skóry i wrzucamy do awokado. Następnie dodajemy umytą natkę pietruszki wraz z łodyżkami i odrobinę wody. Blendujemy, sprawdzając konsystencję – jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej wody. Jeśli przez przypadek koktajl zrobi się zbyt rzadki można go uratować dodając więcej awokado. Na koniec doprawiamy szczyptą soli.


2 komentarze:

  1. świetny przepis, natchnął mnie do zmodyfikowania mojego koktajlu owocowego i też wyszedł całkiem fajny: truskawki (ok 150g), banan, awokado, niewielki kawałek ogórka (ok 4 cm długości), roszponka i pół szklanki mleka kokosowego. O dziwo smak czułam głównie banana a za to ile rzeczy przemyconych w jednym posiłku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda w koktajlach można przemycić wiele dobrego, zwłaszcza warzywa liściaste (sałaty) lub zioła w dużych ilościach:) A Twojego koktajlu też spróbuję, brzmi super pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...