wtorek, 24 maja 2016

Po prostu szparagi!

Sezon na szparagi w pełni, więc szkoda z niego nie skorzystać. Ja zawsze czekam z niecierpliwością na maj, aby wypełnić nimi lodówkę po brzegi. Lubię je jeść na rozmaite sposoby, ale ten najprostszy wydaje mi się najlepszy. Nie rozpisując się za nadto – najlepiej smakują delikatnie podsmażone z czosnkiem. Al dente!




Składniki:

  • garść szparagów,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek do podania,
  • szczypta soli.


Olej kokosowy podgrzewamy na patelni. Szparagi wyginamy w obu rękach, tworząc łuk, który pęknie w odpowiednim miejscu. Dzięki temu nie musimy się martwić, że łykowata część szparagów trafi na nasz talerz. Przekładamy szparagi na patelnię i dodajemy posiekany czosnek. Podsmażamy maksimum 10 minut, aby szparagi pozostały chrupiące. Podajemy polane oliwą z oliwek i posypane odrobiną soli. Pyszności!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...