Galaretki z owoców leśnych:
- opakowanie mrożonych owoców leśnych,
 - 2-3 banany,
 - 1 łyżka miodu (można zastąpić cukrem kokosowym, lo-han lub ksylitolem),
 - 3-4 łyżki żelatyny (ja używam tej); można zastąpić agarem.
 
Owoce rozmrażamy na niewielkim ogniu dodając odrobinę wody. Dodajemy banany, miód oraz żelatynę i blendujemy na gładką masę. Żelatyny/agaru musi być tyle, aby galaretki były twarde, zwarte i łatwo wyjmowały się z foremek. Sugeruję więc dodać więcej. Rozlewamy do foremek lub pucharków, zostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, po czym wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Galaretki kokosowe:
- 250ml mleka kokosowego pełnotłustego,
 - 2 banany,
 - 1 pomarańcza,
 - 3 łyżki żelatyny,
 - 1 łyżka cukru kokosowego.
 
Wszystkie składniki miksujemy i przelewamy do garnuszka. Podgrzewamy na małym ogniu, aby uaktywnić żelatynę i przelewamy do foremek. Zostawiamy na blacie do przestudzenia i wkładamy do lodówki na nie mniej niż godzinę.
Prawda, że proste?

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz