środa, 23 grudnia 2015

Praliny piernikowe

Jak co roku wielu z nas ogarnęła świąteczna gorączka. Niektórzy po raz pierwszy wyprawiają Wigilię i zastanawiają się co podać, czym zaskoczyć gości? Chciałoby się wszystkim dogodzić, a zwłaszcza sobie :) Inni biegają za ostatnimi prezentami wysłuchując, w kolejkach do kas, „Last Christmas”, czy „All I want for Christmas is you”. W sklepach roi się od ludzi, na mieście korki, a u mnie w domu – spokój. Przyznaję, że w tym roku świadomie omijałam centra handlowe oraz miejsca, które mogłyby mi zepsuć przedświąteczny czas tak, abym podczas Wigilii miała dość świąt. O nie! Nie tym razem. W tym roku zwolniłam i być może dlatego mam jeszcze czas i nieodpartą chęć na gotowanie:)

Nie zajmuje już dłużej czasu i przedstawiam Wam szybciutki przepis na piernikowe praliny. Idealny zarówno dla tych z Was, którzy chcą gości jeszcze czymś zaskoczyć, ale i dla tej części, która nie miała czasu wcześniej nic przygotować. Zapewniam Was, że robi się je ekspresowo, więc zdążycie nawet na 2 godziny przed uroczystą kolacją!


Składniki:
  • 100g inuliny z cykorii,
  • 50g kawy z cykorii+odrobinę do obtoczenia pralin,
  • 25ml mleka kokosowego (może być KOKO, może być też woda),
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego,
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej własnej roboty (zmielone goździki, imbir i cynamon),
  • 1 łyżeczka cynamonu+odrobinę do obtoczenia pralin,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku.
Mleko podgrzewamy i mieszamy z kawą. Jeśli płynu będzie za mało, możecie odrobinę dolać – najlepiej łyżką, bo gdy będzie go zbyt dużo to po dodaniu do inuliny masa nie będzie nadawała się do formowania kulek. Inulinę mieszamy z cukrem i przyprawami, dodajemy mleko kokosowe z kawą i dokładnie mieszamy. Masa stanie się dość sztywna, ciężka do wymieszania. Możecie spróbować zagniatać ją rękoma. Jeśli okaże się, że masa jest zbyt kleista a formowanie pralin jest utrudnione, można wstawić ją do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie powinna stężeć. 

Formujemy kulki i obtaczamy je w kawie z cynamonem. Wkładamy do lodówki, aby stężały. Przed podaniem można jeszcze praliny dodatkowo obsypać cynamonem.

Po dwóch godzinach będą gotowe. Mało tego, nie trzeba ich wstawiać do lodówki, lecz należy liczyć się z tym, że będą bardziej kleiste. 

A jak Wy spędzacie przedświąteczny czas?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...