wtorek, 25 sierpnia 2015

Racuchy jabłkowe z daktylowym syropem cynamonowym

Mąka bananowa daje nieograniczone możliwości jeśli chodzi o wypieki i desery. Jest bowiem bardziej sucha niż kokosowa i nie taka delikatna jak maranta, która pod wpływem temperatury staje się trochę gumowata. Dlatego jeśli chcecie eksperymentować z plackami, ciastami, gęstymi sosami to gorąco namawiam do jej zakupu, bo jest naprawdę nieoceniona.

Dzisiejszy poranek nie nastraja pozytywnie, przynajmniej w Warszawie, więc zainspirowana pomysłem mamy Kaczyńskiej (znowu:)) postanowiłam zrobić swoją wersję racuchów ze słodziutkim syropem daktylowo-cynamonowym. Jak wyszło? Przekonajcie się sami.


Składniki (na ok 13 racuchów):
  • dwa średnie jabłka,
  • 100ml mleka kokosowego z puszki,
  • 2 łyżki mąki bananowej
  • 1 łyżka mąki kokosowej (można dodać jeszcze łyżkę mąki bananowej),
  • odrobina cukru kokosowego.

Syrop daktylowo-cynamonowy*:
  • 5-6 daktyli,
  • ok. 100-120ml gorącej wody,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.
*można go wykorzystać w kolejnym etapie protokołu autoimmunologicznego, jak na stałe do jadłospisu zostaną wprowadzone suszone owoce.

Jabłka miksujemy z mlekiem kokosowym i daktylem lub ścieramy na tarce (grubość oczek według gustu). Dodajemy mąkę i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni aż się zrumienią. 

Daktyle na około 15 minut zalewamy gorącą wodą i jak odrobinę zmiękną miksujemy na gładką masę. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.

Racuchy najlepiej smakują na ciepło polane słodziutkim syropem daktylowo-cynamonowym.

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! I wreszcie placki, które mogę zjeść! Piekła je może Pani w piekarniku zamiast na patelni? Dziękuję za tego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam w piekarniku, ale te np. http://myszex.blogspot.com/2014/12/placki-z-plantanow.html robi się w piekarniku. Proszę próbować! Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...