niedziela, 16 sierpnia 2015

Ekspresowe placuszki cukiniowo-dyniowe

Głowa kipi od pomysłów, ale upał nie daje wytchnienia. Dziś postanowiłam przerwać tydzień milczenia i na koniec piekielnego weekendu zafundować Wam placuszki dyniowo-cukiniowe. Odkąd polecono mi mąkę bananową (dostępną tu) nie przestaje eksperymentować. Ciasto marchewkowe jeszcze w toku, tak samo jak chleb, ale mąka ta idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju placków – owocowych czy warzywnych. Poniższy przepis jest ekspresowy, bo sprowadza się do starcia warzyw, dodania mąki i usmażenia. Zobaczcie sami.


Składniki (na 13 małych placuszków):

  • 150g dyni hokkaido,
  • 150g cukinii,
  • 1 lyżka mleka kokosowego (opcjonalnie),
  • 2 łyżki mąki bananowej,
  • sól.
Dynię oraz cukinię (obrane lub nie – według upodobań) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy szczyptę soli i zostawiamy na 15 minut. Zazwyczaj się tak nie robi, aby placki nie były wodniste, ale mąka bananowa ma inną charakterystykę i lepiej się zlepi jak warzywa puszczą trochę soku. Mleko kokosowe dodajemy opcjonalnie, ale ponieważ jest tłuste placki nie będą wymagały dodatku oleju na patelni. Ponadto to dodatkowy płyn dla mąki. Doprawiamy solą,  mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.

Można do nich dodać bazylię, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn. 

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Nie wiedziałam, że jest taka mąka u nas do kupienia! Czekam na chlebek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha! Ja też nie wiedziałam, ale muszę przyznać, że jest najlepsza ze wszystkich mąk, które możemy jeść!

      Usuń
  2. Ta mąka jest co prawda droga, ale można wyczarować z niej pyszności :) Nie tylko takie fajne placuszki - również wypieki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko co rzadkie ma swoją cenę, niestety. Całe szczęście, że nie musimy na niej bazować codziennie ani nawet często :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...