piątek, 16 stycznia 2015

Koktajl z jarmużem

Nie jestem mistrzem zielonych koktajli, być może dlatego, że mój blender słabo radzi sobie z dokładnym siekaniem wszelkiego typu liści (zwłaszcza jarmużu) do kremowej konsystencji. Zawsze ciężko mi ją uzyskać a w połowie robienia tracę zapał i już wiem, że końcowy efekt będzie daleki od ideału. Ten koktajl jednak, mimo pływających w nim resztek liści jarmużu, wyszedł bardzo dobry i na pewno jest warty powtórzenia.




Składniki:
  • garść jarmużu (najlepiej same liście, bez łodyg; łodygi można wykorzystać do gulaszu lub zupy)*,
  • 1/2 awokado,
  • 1 kiwi,
  • 100 g mleka kokosowego KOKO,
  • woda dla rozrzedzenia konsystencji.


Najlepiej zacząć od zblendowania awokado z mlekiem lub wcześniejszego posiekania jarmużu, a następnie dodać kiwi. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę wody dla rozrzedzenia konsystencji.

Można z powodzeniem użyć pełnotłustego mleka kokosowego, wtedy koktajl będzie bardziej sycący, ale też bardziej kremowy.

*w przypadku chorób tarczycy jarmuż musi być dobrze ugotowany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...