To samo pytanie przechodzi mi przez głowę ilekroć mają wpaść znajomi. Co im podam i czy będzie im smakowało?

Tradycyjnych czipsów jeść nie mogę, nawet nachosów czy popcornu. Kupne sosy są po pierwsze niedobre a po drugie pełne niewiadomych składników, więc lepiej ich w ogóle nie próbować. Trzeba uruchomić kreatywne myślenie i wymyślić coś z niczego, a konkretniej coś z warzyw. Oto moje propozycje.
Czipsy z jarmużu
Nic prostszego i szybszego. Jarmuż, czy zwykły, czy toskański, można dziś dostać w większości sklepów i na wielu targach. Trzeba go więc dokładnie wypłukać z piachu, przesuszyć odrobinę na ściereczce lub przy użyciu papierowego ręcznika. Następnie pokroić na mniejsze części usuwając grube łodygi, spryskać oliwą (oliwa ma okalać jarmuż, nie może jej być w nadmiarze) dodać sól i rozmaryn. Wszystko wymieszać i starannie rozłożyć na pergaminie (kawałki nie mogą się stykać), a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 210°C na 5-7 minut. Kawałki muszą być chrupkie ale nie spalone, a w tym przypadku łatwo do tego doprowadzić.
Czipsy z plantanów/słodkich ziemniaków i frytki z bulwy yam
Plantany i słodkie ziemniaki najlepiej posiekać na mandolinie lub pokroić w cienkie, niemal przezroczyste plastry. Bulwę yam pokroić w kształt frytek. Warzywa wyłożyć na pergamin, starannie jeden plasterek obok drugiego. Spryskać oliwą, odrobinę posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C na 10 minut (plantany i ziemniaki) a bulwę yam na 15 minut.
Jeśli chcemy wersję słodką to możemy plantany i ziemniaki posypać odrobiną cynamonu i cukru kokosowego lub ksylitolu. Możemy bulwę i ziemniaki posypać rozmarynem – wszystkie wersje dozwolone :)
Ale która impreza obejdzie się bez dipów? W końcu w czymś trzeba maczać te czipsy:)
Dip dyniowy
- 200g dyni,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cukru kokosowego,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka rozmarynu (rozmaryn można zastąpić cynamonem – wtedy wyjdzie wersja na słodko).
Do żaroodpornego naczynia wkładamy dynię pokrojoną w kostkę, dodajemy czosnek w łupinach i resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20-25 minut. Po wyjęciu wszystko dokładnie blendujemy.
Guacamole
W oryginalnym przepisie jest chili, która nadaje dipowi ostrości. Musiałam więc ten składnik czymś zastąpić.
- 1 dojrzałe awokado (miękkie, z twardego nie wyjdzie),
- 4 pomidorki koktajlowe (wyeliminować w I etapie diety, można dodać jeśli w kolejnym etapie zostały wprowadzone do jadłospisu),
- 1 mała cebula,
- pęczek kolendry (może być suszona),
- sok z 1-2 limonek,
- kawałek imbiru (2 cm),
- sól i pieprz.
Cebulę i kolendrę siekamy w mikserze na drobno, dodajemy pomidorki i imbir i miksujemy. Do tak zmiksowanego sosu dodajemy awokado i jeszcze raz miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z limonek, sól, pieprz i mieszamy. Dip powinien być ostry i kwaskowaty zarazem z wyczuwalna nutą kolendry. Lepiej od razu zrobić więcej. Najlepiej smakuje z nachosami, ale bulwa yam też będzie dobrym dodatkiem.
Oprócz tego można podać warzywa korzeniowe, pokrojone jak frytki (marchewka, pasternak i pietruszka będą idealne).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz