Wiórki kokosowe są ogólnodostępne i zazwyczaj tanie, ale gdzie kupić kokosa? Jest coraz częściej dostępny i niedrogi, wystarczy się dobrze rozejrzeć. Zachęcam do spróbowania kokosa w czystej postaci, bo jest mięsisty i na długo zaspokaja głód. Jeśli nie znajdziecie kokosa można go pominąć, tak samo jak syrop klonowy – z powodzeniem można zastąpić go syropem daktylowym, czyli daktylami zmiksowanymi z wodą, w której się moczyły.
Składniki (na dwie porcje):
- garść czarnej porzeczki,
- garść malin,
- garść wypestkowanych czereśni (owoce można dodać dowolne),
- łyżka cukru kokosowego,
- kawałek świeżego kokosa pokrojonego w plasterki,
- 5 łyżek wiórków kokosowych,
- łyżka oleju kokosowego.
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Umyte owoce rozkładamy do ramekinów i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W międzyczasie kokosa, wiórki, olej kokosowy i cukier kokosowy mieszamy dokładnie w miseczce.
Po 10 minutach posypujemy mieszanką owoce w ramekinach i wstawiamy do piekarnika na kolejne 7 minut. Można dłużej, ale trzeba być bardzo uważnym, aby nie przypalić wiórków. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Jedna porcja zawiera:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz