wtorek, 21 lipca 2015

Arbuzowe gazpacho

Znowu zapowiada się upalny dzień. Wczoraj pogoda dała nam trochę odetchnąć, ale dziś już nawet o 8:30 temperatura na zewnątrz była dość wysoka. W takie dni najlepiej sprawdzają się chłodniki lub zupy na zimno. Gazpacho było zawsze moją ulubioną zupą na letnie dni, więc postanowiłam trochę poeksperymentować. Przepisów jest mnóstwo – melonowe, z czereśni, ale ponieważ akurat mam arbuza w lodówce u mnie zagości dziś arbuzowe gazpacho.


Gazpacho robi się błyskawicznie, bo sprowadza się do zblendowania wszystkich składników. Jednak, aby było smaczne musi swoje odstać w lodówce – najlepiej kilka godzin. Przejdzie wtedy wszystkimi smakami i będzie o niebo lepsze niż od razu po zmiksowaniu. Niektórzy zalecają przetrzeć płyn przez sito, aby pozbyć się resztek pestek i aby całość była gładka. Szczerze? Jeśli podacie ją na przyjęciu to oczywiście warto się przyłożyć i przetrzeć. W innym przypadku nie warto tracić czasu:)



Składniki (na 2 osoby):

  • 400-500g arbuza (można wypestkować),
  • 1/2 cebuli (najlepiej szalotki, u mnie cukrowa),
  • 1 pomidor (najlepiej sprawdzi się malinowy, u mnie bawole serce)*,
  • sok z 1 cytryny,
  • mały ząbek czosnku,
  • kawałek świeżego kokosa (równie dobrze sprawdzą się wiórki kokosowe),
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól.

Pomidory najlepiej jest sparzyć, aby pozbyć się skórki, ale nie jest to warunek konieczny. Jak pisałam wcześniej – wszystkie składniki należy zmiksować na gładki płyn i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. W tym czasie gazpacho powinno się idealnie schłodzić.

Gazpacho można podać z listkami bazylii lub mięty.

Schładzajcie się w ten upalny dzień lekką i pyszną zupą!

*w I etapie protokołu autoimmunologicznego należy wyeliminować wszelkie warzywa psiankowate. Pomidora można dodać w II etapie diety, kiedy zostanie na stałe wprowadzony do jadłospisu.

2 komentarze:

  1. Wygląda cudnie, a zapewne smakuje jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny, lekki smak. Następne będzie melonowe.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...