wtorek, 24 marca 2015

Kapusta kiszona z oliwą truflową

Kapusta kiszona. Zakorzeniona w polskiej tradycji od lat lecz rzadko spożywana tak po prostu – ze słoika. Przetwarzana na bigos i kapustę wigilijną gości na naszych stołach przynajmniej raz w roku, a powinna częściej – w postaci nieprzetworzonej i przed obróbką cieplną. Zawiera ona bowiem całą gamę witamin: betakaroten – prowitaminy A, witaminę C, B, E i K oraz substancje mineralne takie jak potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk i magnez. Ma właściwości antybiotyczne i przeciwnowotworowe, jest naturalnym probiotykiem – dzięki witaminom z grupy B wspomaga odbudowę bariery jelitowej. Tak więc róbmy kapustę w domu i jedzmy prosto ze słoika! A jeśli taki smak nam nie odpowiada to dodajmy do niej odrobinę oliwy klasycznej lub truflowej. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...