Składniki:
- ok. 1/2 kg pasternaku (można zamiennie użyć
pietruszki),
- jedna gruszka (najlepiej dojrzała),
- 2 łyżeczki tymianku,
- 1-1,5 szklanki mleka kokosowego KOKO,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- sól i pieprz* do smaku,
- uprażone wiórki kokosowe do podania.
Pasternak obieramy i kroimy na niezbyt grube plastry. W garnku podgrzewamy
olej kokosowy i podsmażamy na nim pasternak, aż zacznie delikatnie mięknąć.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę i podsmażamy jeszcze kilka minut. Po tym
czasie wlewamy wodę na wysokość jednego centymetra ponad warzywa i owoce.
Gotujemy do miękkości, następnie dodajemy tymianek, mleko kokosowe, sól i
pieprz do smaku. Całość dokładnie blendujemy a przed podaniem posypujemy
uprażonymi na złoto wiórkami kokosowymi.
*na protokole autoimmunologicznym eliminujemy pieprz jako warzywo psiankowate.
*na protokole autoimmunologicznym eliminujemy pieprz jako warzywo psiankowate.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz