piątek, 2 stycznia 2015

Krem z buraków z gruszką

Do buraków podchodzę za każdym razem z dystansem. Mimo, że uwielbiam je w postaci „na ciepło” lub surówki z cebulą to jednak najbardziej popularne połączenie buraka z tymiankiem jakoś zupełnie nie trafia w moje kubki smakowe. Zaczęłam więc kombinować z kremami – popularny burak z jabłkiem jest fajny, ale chciałam spróbować czegoś nowego i połączyłam buraka z gruszką i pomarańczą.

Składniki (na 3 porcje):
  • 3 spore buraki podłużne  (mogą być też okragłe lub pomarańczowe);
  • 1 gruszka,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • mała puszka mleka kokosowego (160-200 ml),
  • sól, pieprz (pieprz eliminujemy w przypadku protokołu autoimmunologicznego).

Przygotowanie jest banalnie proste. Buraki kroimy jakkolwiek, zalewamy wodą tak aby je przykryła i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy gruszkę, mleko kokosowe i zagotowujemy ponownie. W tym czasie gruszka powinna zmięknąć. Doprawiamy solą i pieprzem a na koniec dodajemy sok z połówki pomarańczy.

Powyższe zestawienie wygenerowane dla 3 porcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...