wyśmienicie.
Składniki:
- 150 ml mleka kokosowego KOKO
- ok. 250 g dyni (najlepiej piżmowej lub hokkaido)
- skórka z połowy cytryny (opcjonalnie z pomarańczy)
- 1 banan (120 g bez skóry)
- 1/2 świeżego mango (ok. 200 g) (opcjonalnie 1 jabłko lub 1 gruszka lub 2 plastry świeżego ananasa)
- 2 daktyle (razem 10 g) (w I etapie diety zastąpić cukrem kokosowym/ksylitolem)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru lub kawałek wielkości kciuka świeżego.
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnka. Dynię, pokrojoną ze skórą na większe kostki, daktyle, banana i połowę skórki z cytryny wrzucamy do mleka (w tym miejscu dodajemy imbir jeśli jest świeży). Gotujemy aż dynia zmięknie (ok. 20 min). W międzyczasie kroimy mango w kosteczkę a skórkę cytryny drobno siekamy. Blendujemy na konsystencję gęstego kremu. Do ciepłego musu dodajemy mango, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny, imbir i cynamon. Najlepiej smakuje na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz