poniedziałek, 8 grudnia 2014

Mus dyniowy z mango

Dynia jest moim ulubionym jesiennym warzywem, ale na dobre zaprzyjaźniłam się z nią dopiero w zeszłym roku. Próbowałam ją jeść na słodko i słono, w plackach, zupach, gulaszach. Ostatnio jednak gości u mnie często na śniadanie – zazwyczaj pod postacią musu z owocami. Z cynamonem smakuje 
wyśmienicie.





Składniki:
  • 150 ml mleka kokosowego KOKO
  • ok. 250 g dyni (najlepiej piżmowej lub hokkaido)
  • skórka z połowy cytryny (opcjonalnie z pomarańczy)
  • 1 banan (120 g bez skóry)
  • 1/2 świeżego mango (ok. 200 g) (opcjonalnie 1 jabłko lub 1 gruszka lub 2 plastry świeżego ananasa)
  • 2 daktyle (razem 10 g) (w I etapie diety zastąpić cukrem kokosowym/ksylitolem)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru lub kawałek wielkości kciuka świeżego.


Przygotowanie:

Mleko wlewamy do garnka. Dynię, pokrojoną ze skórą na większe kostki, daktyle, banana i połowę skórki z cytryny wrzucamy do mleka (w tym miejscu dodajemy imbir jeśli jest świeży). Gotujemy aż dynia zmięknie (ok. 20  min). W międzyczasie kroimy mango w kosteczkę a skórkę cytryny drobno siekamy. Blendujemy na konsystencję gęstego kremu. Do ciepłego musu dodajemy mango, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny, imbir i cynamon. Najlepiej smakuje na ciepło.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...