Składniki (na 4 słoiczki po 220 ml):
- 1 kg wiśni z pestkami,
 - 8-9 daktyli*,
 - 1,5 łyżeczki żelatyny.
 
Wiśnie należy umyć i wydrylować, następnie przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu do wytworzenia soku. Daktyle umieszczamy w kubku i zalewamy powstałym z wiśni, gorącym sokiem. Przykrywamy na kilka minut a następnie blendujemy na gładką konsystencję. Tak powstały syrop przelewamy do nadal gotujących się wiśni, dodajemy żelatynę i chwilę podgrzewamy. Przelewamy do słoiczków (zostawiając ok. 2 cm u góry) i pasteryzujemy w wygodny dla nas sposób. 
Co z tego wyjdzie – nie wiem, ale mam zamiar postępować w ten sam sposób ze wszystkim kwaśnymi owocami.
*osoby na protokole autoimmunologicznym (w I etapie diety) powinny wyeliminować suszone owoce. Można je zastąpić cukrem kokosowym.
*osoby na protokole autoimmunologicznym (w I etapie diety) powinny wyeliminować suszone owoce. Można je zastąpić cukrem kokosowym.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz