Wiórki kokosowe są ogólnodostępne i zazwyczaj tanie, ale gdzie kupić kokosa? Jest coraz częściej dostępny i niedrogi, wystarczy się dobrze rozejrzeć. Zachęcam do spróbowania kokosa w czystej postaci, bo jest mięsisty i na długo zaspokaja głód. Jeśli nie znajdziecie kokosa można go pominąć, tak samo jak syrop klonowy – z powodzeniem można zastąpić go syropem daktylowym, czyli daktylami zmiksowanymi z wodą, w której się moczyły. 
Składniki (na dwie porcje):
- garść czarnej porzeczki,
 - garść malin,
 - garść wypestkowanych czereśni (owoce można dodać dowolne),
 - łyżka cukru kokosowego,
 - kawałek świeżego kokosa pokrojonego w plasterki,
 - 5 łyżek wiórków kokosowych,
 - łyżka oleju kokosowego.
 
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Umyte owoce rozkładamy do ramekinów i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W międzyczasie kokosa, wiórki, olej kokosowy i cukier kokosowy mieszamy dokładnie w miseczce. 
Po 10 minutach posypujemy mieszanką owoce w ramekinach i wstawiamy do piekarnika na kolejne 7 minut. Można dłużej, ale trzeba być bardzo uważnym, aby nie przypalić wiórków. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
 Jedna porcja zawiera:





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz