poniedziałek, 20 lipca 2015

Kurki nie w śmietanie

Dziś przyjechała do mnie mama, bo w zeszłym tygodniu obiecałyśmy sobie kurkową ucztę. Jak to mówi mama: raz na rok można zjeść. No można, tylko czy mleczko kokosowe godnie zastąpi śmietanę? Debatowałyśmy cały weekend i zgodnie stwierdziłyśmy, że trzeba spróbować, bo inaczej się nie przekonamy. Tak też zrobiłyśmy. Kurkowy sos nie wyszedł zawiesisty tylko lekki, wprost na ta porę roku.


Składniki:

  • 750g kurek,
  • 6-7 łyżek mleczka kokosowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • sól.
Sprawa jest prosta – kurki należy umyć pod wodą. Im krócej się będą moczyć tym lepiej – mniej wodniste będą. Posiekane ząbki czosnku wrzucamy na olej kokosowy, podsmażamy około 2 minut. Następnie siekamy kurki i dorzucamy do czosnku. Patelnia/garnek powinien być na większym ogniu. Przykrywamy i pozwalamy się kurkom zredukować – puścić sok. Zdejmujemy przykrywkę i redukujemy wodę z kurek a na sam koniec dodajemy mleko kokosowe. Chwilę dusimy w mleku, dodajemy sól i gotowe!

Przepis prosty, nie wymagający atencji a efekt zaskakujący. Śmietana zawsze sprawiała, że potrawa była kwaśna. Mleczko daje słodycz i delikatność, nie przytłacza kurek. Także sio na targ, póki jeszcze macie szansę dostać kurki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...