Składniki:
- 750g kurek,
 - 6-7 łyżek mleczka kokosowego,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 1/2 łyżeczki oleju kokosowego,
 - sól.
 
Sprawa jest prosta – kurki należy umyć pod wodą. Im krócej się będą moczyć tym lepiej – mniej wodniste będą. Posiekane ząbki czosnku wrzucamy na olej kokosowy, podsmażamy około 2 minut. Następnie siekamy kurki i dorzucamy do czosnku. Patelnia/garnek powinien być na większym ogniu. Przykrywamy i pozwalamy się kurkom zredukować – puścić sok. Zdejmujemy przykrywkę i redukujemy wodę z kurek a na sam koniec dodajemy mleko kokosowe. Chwilę dusimy w mleku, dodajemy sól i gotowe!
Przepis prosty, nie wymagający atencji a efekt zaskakujący. Śmietana zawsze sprawiała, że potrawa była kwaśna. Mleczko daje słodycz i delikatność, nie przytłacza kurek. Także sio na targ, póki jeszcze macie szansę dostać kurki.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz