Składniki (na jedną solidną porcję):
- 1 mała marchewka,
- 1 boczniak,
- kawałek pora (ok. 10 cm),
- garść jarmużu,
- kawałek selera naciowego,
- kawałek imbiru (wielkości kciuka),
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżka sosu rybnego*,
- laska trawy cytrynowej*,
- 3-4 liście limetki kaffir*,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 300-400 ml wody.
Wszystkie składniki najlepiej wcześniej przygotować - marchewkę, pora i selera pokroić w cienkie plastry, boczniaki posiekać. Imbir i czosnek pokroić w cienkie plasterki lub drobno posiekać, to samo zrobić z trawą cytrynową.
W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić pora. Chwilę podsmażyć i od razu wrzucić do niego imbir z czosnkiem. Podsmażyć minutę mieszając. Dodać marchewkę, selera naciowego, kurkumę i smażyć jeszcze minutę, uważając aby nic nie przywarło. Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić boczniaki, liście limetki kaffir (w całości), trawę cytrynową, sos rybny i gotować na niewielkim ogniu aż warzywa odrobinę zmiękną. Na 2 ostatnie minuty wrzucić jarmuż i od razu jeść :)
Można posypać liśćmi świeżej lub suszonej kolendry.
*wszystkie składniki można zazwyczaj dostać w Kuchniach Świata lub w sklepach z orientalną żywnością (w Warszawie na tyłach Hali Mirowskiej). Trawę cytrynową, jak i liście kaffir często kupuję w postaci zamrożonej.Uwaga na skład sosów rybnych - powinien być jak najkrótszy i zawierać tylko sardele i wodę.


Czy możesz podzielić się informacją z jakiego sosu rybnego korzystasz? Nie mogę znaleźć takiego czystego.
OdpowiedzUsuńCześć, do tego typu potraw używam sosu rybnego firmy COCK. Można też używać sosu Coconut Aminos dostępnego na iherb.
Usuń