Składniki:
- ok. 1/2 kg pasternaku (można zamiennie użyć
     pietruszki),
 
- jedna gruszka (najlepiej dojrzała),
 
- 2 łyżeczki tymianku,
 
- 1-1,5 szklanki mleka kokosowego KOKO,
 
- 1 łyżka oleju kokosowego,
 
- sól i pieprz* do smaku,
 
- uprażone wiórki kokosowe do podania.
 
Pasternak obieramy i kroimy na niezbyt grube plastry. W garnku podgrzewamy
olej kokosowy i podsmażamy na nim pasternak, aż zacznie delikatnie mięknąć.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę i podsmażamy jeszcze kilka minut. Po tym
czasie wlewamy wodę na wysokość jednego centymetra ponad warzywa i owoce.
Gotujemy do miękkości, następnie dodajemy tymianek, mleko kokosowe, sól i
pieprz do smaku. Całość dokładnie blendujemy a przed podaniem posypujemy
uprażonymi na złoto wiórkami kokosowymi.
*na protokole autoimmunologicznym eliminujemy pieprz jako warzywo psiankowate.
*na protokole autoimmunologicznym eliminujemy pieprz jako warzywo psiankowate.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz