czwartek, 26 listopada 2015

Mus kawowo-czekoladowy

Ostatnio w mojej kuchni na nowo zagościła kawa z cykorii. Oczywiście bez dodatku zbóż i kofeiny, która stymuluje nadnercza, co w połączeniu z innymi stresorami przyczynia się do wyczerpania nadnerczy – wiecznego zmęczenia, braku odporności na stres, zmiennych nastrojów, niesprawnego układu immunologicznego, niskiego ciśnienia krwi i niestabilnego poziomu glukozy we krwi*. Dla mnie brzmi znajomo i tęsknię za smakiem kawy, ale jak mus to mus. Przeżyję. Jednak dla pielęgnowania domowych weekendowych rytuałów powróciłam do, nielubianej przed rokiem, kawy z cykorii. I okazało się, że jej smak jest bardziej zbliżony do czekolady niż smak karobu. Dlatego też dodałam ją do ulubionego musu, który wcześniej zajadałam z dodatkiem karobu. Wygląda smakowicie, nieprawdaż?




Można go zrobić na 3 sposoby i podzielę się nimi z Wami.

Sposób I (powyższy), składniki dla 2 osób:
  • 1 dojrzały banan,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego**,
  • 5 łyżek mleka kokosowego,
  • 4 łyżki kawy z cykorii.
Sposób II:
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżki cukru kokosowego,
  • 4 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej,
  • 3 łyżki kawy z cykorii.
Sposób III:
  • 1 dojrzały banan,
  • 4 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej,
  • 3 łyżki kawy z cykorii,
  • cukier kokosowy do smaku.
Składniki należy ze sobą zmiksować na gładki mus, niezależnie od przepisu. Pomyślałam o tych, którzy nie przepadają za bananem, jak i o tych, którzy akurat nie mają awokado. Ja pozostanę przy pierwszym sposobie.

Mus wychodzi bardzo kremowy, puszysty i moim zdaniem jest przepyszny, ale musicie spróbowac sami i koniecznie podzielcie się ze mną Waszymi opiniami.

* cytat pochodzi z bloga Tłuste Życie
** cukier kokosowy można zastąpić stewią lub ksylitolem. Ja osobiście lepiej toleruje cukier kokosowy niż ksylitol, a stewii nie mam w domu. Wybór należy do Was.

Poniżej kaloryczność dwóch porcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...