wtorek, 13 stycznia 2015

Krem z dyni z cynamonem

Walczę z brownie, pomimo wielu nieudanych prób. W międzyczasie jednak muszę coś jeść. Ostatnio zupy bywają u mnie rzadko, wolę warzywa pieczone lub gulasze z warzyw, jednak jak już robię zupę to ulubioną. Na tym polu na razie nie eksperymentuję. A ponieważ uwielbiam dynię w każdej postaci to dziś krem z dyni z cynamonem.



Składniki (na ok. 4 porcje):
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka lub pasternak,
  • kawałek pora lub 1 cebula,
  • ok. 700 g dyni (waga miąższu bez pestek),
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku (pieprz eliminujemy w diecie autoimmunologicznej).


Marchewkę i pietruszkę należy obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Pora dokładnie umyć, pokroić i wrzucić do marchewki z pietruszką. Dynię pokroić (im drobniej tym szybciej się ugotuje). Warzywa zalać wodą lub dowolnym bulionem 1,5 cm ponad ich poziom. Gotować do momentu aż zmiękną, następnie posolić, popieprzyć, dodać imbir i cynamon i dokładnie zblendować dodając więcej wody jeśli potrzeba. Podawać ze szczyptą cynamonu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...