poniedziałek, 8 grudnia 2014

Plantany w musie gruszkowo-bananowym

Plantany jadłam dawno temu na Kubie, wtedy w postaci tostones, czyli czegoś w rodzaju czipsów smażonych na głębokim tłuszczu. Wtedy nie przypadły mi do gustu, bo ich smak nie przypominał ani banana, ani żadnego warzywa. W zasadzie po prostu były i się je po prostu jadło. Dlatego też podeszłam do nich bez entuzjazmu, kiedy dowiedziałam się, że będzie to jeden z trzech produktów węglowodanowych w mojej diecie (obok patata i bulwy yam), nie licząc owoców. 
Jednak zakochałam się w nich już od pierwszego spróbowania i myślę, że to miłość na całe życie :)




Składniki:

  • 300 g plantanów (waga bez skóry)
  • 1 banan (ok. 120 g bez skóry)
  • 1 gruszka (średnia, ok. 180 g)
  • 150 g mleka kokosowego KOKO
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni (najlepiej program z termoobiegiem). Kroimy plantany na plastry grubości 1-1,5 cm. Kratkę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia lub przygotowujemy dowolną formę z powłoką non-stick. Na papier lub formę wykładamy plantany i wkładamy do piekarnika na 17-20 min. W międzyczasie w garnuszku podgrzewamy mleko z bananem, gruszką i skórką z cytryny. Jak zacznie się gotować blendujemy. Zostawiamy na wyłączonym palniku. Jak plantany się zrumienią (lub po podanym czasie) wkładamy je do zblendowanego musu i dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na ciepło.


4 komentarze:

  1. Pyszne. Niesamowite jak skórka z cutryny dodaje tu smaku. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakują:) Kombinacji jest wiele, nie bójmy się próbować. Czekam na Wasze propozycje. Sama też chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy9:29 PM

    Na jednym blogu czytałam, że plantany są najlepsze gdy ich skórka zrobi się czarna. Aktualnie mam w posiadaniu 3 pantany i chciałabym z nich zrobić ten mus ale nie wiem czy czekać, czy można je wykorzystać już teraz, gdy skórka nadal jest zielona. Podpowiedz jak Ty robiłaś. To mój pierwszy kontakt z nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Plantany są najsłodsze, gdy ich skórka zrobi sie czarna, ale często niestety cieżko je wtedy obrać, a przynajmniej ten gatunek, który ja kupuje. Zielone plantany nie bedą w ogóle słodkie, bedą raczej smakować jak ziemniaki, wiec lepiej poczekać aż skórka zrobi sie żółta. Wtedy tez lepiej sie je obiera.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...