wtorek, 23 grudnia 2014

Pasztet warzywny z bulwą yam

Ktoś powie – po co robić pasztet warzywny skoro na diecie AIP można jeść mięso i zrobienie pasztetu praktycznie nie jest żadnym problemem?

Otóż pasztet w klasycznej wersji u mnie nie wchodzi w grę, a poza tym przyzwyczaiłam się do pasztetów bezmięsnych na tyle, że teraz brakuje mi tego z soczewicą. Taki warzywny pasztet jest o wiele zdrowszy od klasycznego i można go jeść w zasadzie bez ograniczeń.

A do tego jest naprawdę smaczny i nie zawiera żadnej mąki!




Składniki:
  • 300 g bulwy yam (waga bez skóry),
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 pasternak (można użyć 2 pietruszki lub 2 pasternaki),
  • kawałek pora (około 10 cm),
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki sosu rybnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka suszonej pietruszki,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Na dnie sporego garnka lub patelni rozgrzać olej. Pora pokroić w półkrążki i wrzucić do rozgrzanego oleju. Dodać liście laurowe i smażyć aż por będzie miękki i szklisty.

W międzyczasie zetrzeć na tarce albo zblendować marchewkę, pietruszkę i pasternak (uprzednio obrane).

Gdy por będzie miękki wyjąć liść laurowy i dorzucić do garnka marchew, pasternak, pietruszkę i czosnek. Dusić około 15 minut aż warzywa znacznie zmiękną.

W tym czasie zblednować surową bulwę yam.

Jak warzywa będą miękkie, dorzucić do nich bulwę i wszystkie pozostałe zioła i przyprawy. Następnie zmielić wszystko na gładką masę, doprawić solą i pieprzem (można powtykać suszoną lub wędzona śliwkę na dno i na wierzch – w I etapie diety nie dodawać śliwek) i piec w temp. 190°C przez 45 minut. Zostawić w piekarniku przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. 
Do folii alumioniowej najlepiej przełożyć na następny dzień i schować do lodówki. Kroić po kilku godzinach.





2 komentarze:

  1. Anonimowy9:23 PM

    Czy można pominąć/ zastąpić sos rybny? Nie mam i raczej nie będe miała zbyt wielu okazji do wykorzystania tego specyfiku, więc szkoda mi kupować na jednorazowe użycie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna go po prostu pominąć lub dodać odrobine więcej soli. Nie zmienia on znacząco smaku;) powodzenia

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...