Składniki (na 2 osoby):
- 2 piersi kaczki (ze skórą),
 - 1 puszka mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej,
 - 1 spora cebula,
 - 4 ząbki czosnku,
 - 2 kawałki imbiru wielkości kciuka,
 - garść świeżej lub suszonej kolendry w liściach,
 - 1 łyżeczka kurkumy,
 - 1/2 łyżeczki cynamonu,
 - sól do smaku,
 - cytryna do podania.
 
W międzyczasie do blendera wkładamy cebulę, czosnek, imbir, kurkumę, cynamon, kolendrę i miksujemy na gęstą pastę.
Zdejmujemy kaczkę na talerz. Na tłuszcz, wytopiony ze skóry, przekładamy pastę i smażymy około 2 minut mieszając. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe, mieszamy aby składniki się połączyły. Do powstałego sosu wkładamy kaczkę (skórą do góry) i tak dusimy na małym ogniu około 40 minut, aż kaczka będzie gotowa. Moja była różowa w środku, chciałam aby była soczysta.
Podajemy z cytryną i odrobiną kolendry.
To danie można przygotować także z innym mięsem, pozostałym z dnia poprzedniego. Wtedy wystarczy zaczekać tylko do zagotowania się sosu i podgrzania wszystkich składników.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz