Składniki:
- 300 g bulwy yam
- 150 g mleka kokosowego KOKO
- 250 g dyni
- 1 jabłko (ok. 140 g)
- 2 plastry skórki pomarańczowej
- kawałek świeżego imbiru (ok. 1,5 cm)
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 210°C (grzanie górne i dolne z termoobiegiem). Bulwę yam obieramy i kroimy w kostkę. Dynię dokładnie myjemy i bez obierania skóry kroimy w mniejsze kawałki (ja użyłam hokkaido), bo ma dużo suchego miąższu i idealnie nadaje się do tego typu potraw. Dynię i bulwę wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
W międzyczasie w rondelku podgrzewamy mleko kokosowe z jabłkiem, imbirem i skórką pomarańczową. Po 20 minutach dodajemy do tego upieczoną dynię i wszystko blendujemy.
Na sam koniec mieszamy z upieczoną bulwą yam.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz