czwartek, 11 grudnia 2014

Bulwa yam w musie dyniowo-pomarańczowym

Kolejne jesienno-zimowe śniadanie. Pomysł na połączenie warzyw i owoców. Rozgrzewający i sycący posiłek, idealny na pochmurny poranek. Egzotyczne aromaty w nim zawarte wprawiają w dobry nastrój na cały dzień. Tym razem bulwa yam w musie z dyni, jabłka i pomarańczy.




Składniki:

  • 300 g bulwy yam
  • 150 g mleka kokosowego KOKO
  • 250 g dyni
  • 1 jabłko (ok. 140 g)
  • 2 plastry skórki pomarańczowej
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1,5 cm)

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 210°C (grzanie górne i dolne z termoobiegiem). Bulwę yam obieramy i kroimy w kostkę. Dynię dokładnie myjemy i bez obierania skóry kroimy w mniejsze kawałki (ja użyłam hokkaido), bo ma dużo suchego miąższu i idealnie nadaje się do tego typu potraw. Dynię i bulwę wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. 
W międzyczasie w rondelku podgrzewamy mleko kokosowe z jabłkiem, imbirem i skórką pomarańczową. Po 20 minutach dodajemy do tego upieczoną dynię i wszystko blendujemy.
Na sam koniec mieszamy z upieczoną bulwą yam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...